Stok ve Depo Programı
DİA çözümlerinden yararlanarak stok yönetiminizi sorunsuzca gerçekleştirebilirsiniz. Stoklarınızı ve depolarınızı tam anlamıyla kontrol altına alan stok ve depo yönetimi, isterseniz depo bazında isterseniz depo grupları bazında listeleme yapmanıza olanak tanıyor. Tek bir listede belirli malzemelerin miktarlarını görebilir ve böylece etkin bir stok yönetimi sağlarsınız.
DİA İle Verimli Stok Yönetimi
Stok ve Depo Yönetimi
- Stok-Depo bazında liste
- Depo grupları
- Seri-Lot bazında stok yönetimi
- 5 Boyutlu stok takibi
- Varyant özellikli stok takibi
- Malzeme sınıflandırma ve ürün ağaç takibi
- Konsinye ürün yönetimi
- Stok Rezervasyonları
- Son kullanma ve garanti takibi
- Barkod ile malzeme giriş-çıkış işlemleri
- Depo sayımı ve analizleri
- Eksi stok, asgari ve azami stok miktar takibi
- Alternatifli stok kullanımları
- Sınırsız sayıda standart ve miktarlı barkod tanımlama
- Etiket dizaynları ve ürün barkodlama
- Toplu / Hızlı stok bilgi ve fiyat güncellemeleri
- Reçete, hızlı üretim, ters üretim
- Envanter takibi
- Mobil depo yönetimi
- Mükerrer kart birleştirme
Genel Özellikleri – Avantajları
- Firmanız altında şubelerinizi, şubeleriniz altında depolarınızı tanımlayabilir, yetkilendirebilirsiniz. Tüm raporları şube ve depo bazında alarak performans ve verimlilik analizlerinizi yapabilirsiniz.
- Malzeme miktarlarının eksiye düşmesi durumunda, asgari miktarı geçmesi durumunda hangi tepkinin verilebileceğini (hiç bir şey yapılmaması, sadece uyarı verilmesi, işlemin durdurulması) parametrik olarak tanımlayabilirsiniz.
- Tarihsel bazda depo sayımlarınızı başlatabilirsiniz. Büyük depo sayımlarını ayrı ayrı personeller ile yapabilir, bu sayım sonuçlarını konsolide edebilir, sayım analizini anlık olarak raporlayabilir, tek tuşla sayım eksiği ve sayım fazlası tuşlarını oluşturabilirsiniz. Sayım eksiği ve sayım fazlası fişlerinin stok maliyetine etkisini parametrik olarak belirleyebilirsiniz. Depo sayımlarını malzemenin listeden seçimi ile, barkod okutarak, seri okutarak hem masaüstü bilgisayardan hem de DİA Mobil Programı üzerinden mobil cihazlar ile yapabilirsiniz.
- Fiili ve Gerçek Stok miktar takibi ile konsinye takibi yapabilirsiniz. Rezerve edilen siparişler de fiili ve gerçek stok miktarlarını etkilemektedir.
- Malzeme bazında sınırsız barkod tanımı yapabilirsiniz. Varyant modülü ile entegre olan bu özellik ile barkodların hangi renk ve hangi bedene eşlendiği takibi yapılabilir. Standart barkodlar ile adetli takip edilen barkod tanımı yapabileceğiniz gibi KG gibi birimlerin takibinin yapıldığı miktarlı barkod tanımı da yapabilirsiniz.
- Malzeme bazında grup kodu ve markaya ek olarak 10 farklı özel kod ve 10 farklı ek alan ile istediğiniz bilgileri malzemeleri gruplamak için kullanabilirsiniz. Dinamik alanlar modülü ile bu alanları sınırsız sayıda ve istediğiniz türde tanımlayabilirsiniz.
- Toplu Bilgi Güncelleme fonksiyonu ile istediğiniz malzemelerin istediğiniz özelliklerini (fiyat, özel kod, marka …) tek tuşla güncelleyebilirsiniz. Örneğin, belirli bir grup stoğun perakende satış fiyatlarına %20 zam işlemini tek ekran üzerinden saniyeler içinde gerçekleştirebilir, marka eşleşmelerini güncelleyebilirsiniz.
- Toplu İşlem fonksiyonu ile alım ve satış irsaliyelerini, siparişleri tek tek veya carilerine göre gruplandırarak faturalandırabilir, toplu olarak cari hesaplara borç veya alacak dekont girişi yapabilirsiniz.
- Personeliniz tarafından mükerrer açılan stok kartı, cari hesap kartı, hizmet kartı gibi kartların birleştirilmesini sağlayabilirsiniz.
- Sipariş Listesi siparişleri listelerken Ayrıntılı Sipariş Listesi siparişleri sipariş kalemi detayında listeler. Bu sayede rapor almaya ihtiyaç duymadan ekranlar üzerinden basit kolon filtrelemeleri ile örneğin malzeme bazında sipariş sevk durumlarına ulaşabilirsiniz. Hemen hemen tüm fiş listelerinin detaylarını listeleyen ayrıntılı listeler bulunmaktadır. Ayrıntılı Fatura Listesi, Ayrıntılı Banka Fişleri gibi.
MODÜLLER
Mal Alım ve Satış Bağlantıları: Bazı sektörlerde bulunan belirli bir malzeme ve dönem için yapılan bağlantılar Malzeme Bağlantısı üzerinden takip edilebilir. Firmanız bayileri ile bağlantı yapıyor ise veya firmanız bir tedarikçi ile bayisi olarak bağlantı yapıyor ise; bu iki durum için de bu modül kullanılabilmektedir.
Miktarsal, Tutarsal veya Ağırlık Bazlı Bağlantı: Örneğin, tedarikçiniz ile 100.000 TL’lik bir bağlantıyı ve ayrıca 120 Tonluk bir demir bağlantısını yönetebilirsiniz. Tutar bağlantısına istinaden kaç liralık daha, ağırlık bağlantısına istinaden kaç ton daha malzeme geleceğini takip edebilirsiniz.
Bağlantı – Ödeme Entegrasyonu: Bağlantılara istinaden aldığınız veya yaptığınız ödemeleri de tutarsal olarak bağlantı listesinde raporlayabilirsiniz.
Bağlantı hariç ekstre: Bağlantı yaptığınız cari hesap ile bağlantı dışında yaptığınız alışverişler için cari hesap ekstresini bağlantıları dahil etmeden alabilir, ayrı bir cari hesap kartı üzerinden takip etme ihtiyacından kurtulabilirsiniz.
Renk ve Beden Takibi: Özellikle tekstil sektöründe Renk ve Beden takibi amaçlı kullanılan modül varyant modülüdür.
Asorti Desteği: Asorti tanımı ile mal alımı veya satışı esnasında hızlı miktar girişi sağlanabilir.
Özel Varyant Raporları: Sipariş Karşılama, Envanter, Fatura, Sipariş gibi rapor çıktılarında varyantlı malzemelerin tablosal gösterimlerle daha detaylı raporlar hazırlanabilir.
Varyant Barkod Basımı: Varyanta göre barkod ister manuel, ister renk-beden kodları kullanılarak, ister EAN olarak otomatik olarak oluşturulabilir.
Malzeme özellikleri üzerinden sınırsız varyant tanımı yapılabilir.
Stok tanımı sırasında hangi varyantların bu kart için geçerli olduğu seçilebilir (hangi renk ve bedenler bulunmakta), bazı özel eşleşmeler çıkarılabilir (belirli bir renk-beden eşleşmesi bu ürün için bulunmuyor olabilir; örneğin, Pembe-XL yok gibi), tüm varyantlar için asorti çarpanları ve barkod tanımlanabilir.
Varyantlı takip edilen bir malzeme için 2. birim tanımında varyant detayları takip edilebilir. Örneğin, ayakkabı için 2 renk (siyah ve kahverengi) ve 4 numara (39, 40, 41, 42) bulunabilir. Bu ayakkabı Çift olarak takip edilebilir. Ayakkabı toptancıları isterlerse bu stok kartına 2. birim olarak Paket tanımı (4 Çift, 1 Pakettir) yapar ve bu pakete farklı varyant içerikleri için farklı barkod tanımlaması yapabilir. X1 kodlu barkod siyah ayakkabılardan oluşan bir paket olabilir ve X1 barkod detayında Siyah-39, Siyah-40, Siyah-41 ve Siyah-42 seçilebilir. Satış esnasında X1 okutulduğunda bu 4 alt varyant seçimi otomatik olarak yapılacaktır. X2 kodlu barkodunda aynı şekilde kahverengi ayakkabılardan oluşması sağlanabilir.
Stok Kartlarına Varyant Nasıl Tanımlanır?
Varyantlı Ürünlerde Depo Sayımı Nasıl Yapılır?
Varyantlı Stoklardan Satış, İrsaliye, Fatura Nasıl Oluşturulur?
Seri-Lot bazında hareket takibi: Malzemelerinizi ister seri numarası ile ister lot numarası ile takip edebilirsiniz. Hareket bazında seri numarası ile özdeş son kullanım tarihi, garanti tarihi, motor numarası, şasi numarası gibi farklı bilgileri seri-lot kartında takip edebilirsiniz.
Son Kullanım Tarihi, Garanti Takibi: Stok kartında ürünlere tanımladığınız raf süresi ve seri-lot kartında yer alan Giriş Tarihi kullanılarak Son Kullanım Tarihi formülsel olarak hesaplanıp çıktılarda kullanılabilmektedir.
Toplu Seri Aralık Seçimi: Sıralı numara şeklinde devam eden seriler için aralık girerek yüzlerce hatta binlerce serinin seçimi saniyeler içinde yapılabilmektedir. Örneğin, Telekom sektöründe sıralı bir şekilde devam eden telefon hat veya telefon kontör kart numaraları bu özellik sayesinde kullanıma hız kazandırmaktadır.
Otomatik Seri-Lot Üretimi: Malzeme tanımları sırasında otomatik seri üretilecek şekilde işaretlediğiniz malzemeler için alım işlemleri esnasında otomatik seri numarası üretimi yapılabilir. Alım sonrasında da seri basımı ile ürünlerinizi hızlı bir şekilde etiketleyebilirsiniz.
Hızlı Seri Çıktısı: Barkod-Etiket Basım entegrasyonu sayesinde seri numaralarının etiket şeklinde basımı zahmetsizce yapılabilmektedir.
Seri-Lot Takibi Nasıl Yapılır?
Seri-Lot Ürünlerde Depo Sayımı Nasıl Yapılır?
Seri Numaraları Nasıl Hızlı Güncellenir?
Serili Ürünlerin Hızlı Fatura Girişi Nasıl Yapılır?
Serili Ürünlerin Depolar Arası Transferi Nasıl Yapılır?
5 Boyutlu Stok Takibi: Özellikle metal sektörüne hitap eden bu çözüm sayesinde örneğin plaka takibi rahatlıkla yapılabilir. Metal sektörü dışında cam sektörü, toptan et sektörü gibi farklı sektörlere de bu modül ile çözümler sunulabilmektedir.
Metal sektöründe metal plakalar KG olarak takip edilir. Fakat envanterimizde kaç adet plaka olduğu da takip edilmek istenebilir. Et sektöründe bu model örneğin kuzu karkas için geçerlidir. KG olarak takip edilir fakat depoda kaç adet karkas olduğu da raporlanabilmelidir.
Esnek birim çarpanı: Stok 5 Boyut modülünün istenirse 1 boyutu istenirse 5 boyutu da aynı anda kullanılabilmektedir. Sistem parametrelerinden bu konfigüre edilebilir bir özelliktir.
En, Boy, Yükseklik, Adet takibi: Stok kartında 5 Boyut Formül girişi ile işlemlerde stok miktarının otomatik hesaplanması sağlanabilir. Örneğin, cam sektöründe alınan siparişlerin boyutuna göre m2 olarak takip edilen camın m2 sinin hesaplanması yapılabilir. Eni 100 cm, boyu 220 cm olan 4 mm Çift Cam’dan 10 adet sipariş alındığında hem bu boyutların takip edilmesi hem de miktarın bu girilen boyutlar kullanılarak 22 m2 olarak hesaplanması bu modül sayesinde mümkündür.
Stok Listesinde hem 450 KG Plaka hem de 8 Adet Plaka hesaplaması yapılabilir.
Stok 5 Boyut Takibi Nasıl Yapılır?
Rapor Formül Desteği: Hem fatura çıktılarında hem malzeme ekstrelerinde bu değerler raporsal formüller kullanılarak farklı değerlerin hesaplanmasında kullanılabilir.
Depo Talep Yönetimi: Depo, şube, şantiye gibi işletme birimlerinizden gelen malzeme ve hizmet taleplerinizi Talep Yönetimi modülü üzerinden takip edebilirsiniz.
Onay Mekanizması: Personeliniz tarafından depo bazında yapılan malzeme talepleri sadece yetkili personel tarafından onaydan geçirildikten sonra diğer işlemlere aktarılabilir. Onay personeli 20 Paket talep edilmiş bir malzemenin sadece 15 Paketine onay verebilir. Talep listesi üzerinden onay bekleyen talepler kolaylıkla listelenebilir.
Teklif ve Sipariş Entegrasyonu: Onaylanan talepler alınan tekliflere veya verilen siparişlere aktarılabilir, talep listesi üzerinden taleplerin teklif ve sipariş durumları takip edilebilirsiniz.
Hızlı ve Detaylı Yönetim: Malzeme ve Hizmet Alımı veya Satımı için verdiğiniz ve aldığınız teklifleri hızlı bir şekilde DİA üzerinden hazırlayabilir ve detaylı bir şekilde takip edebilirsiniz.
Alınan Teklif Karşılaştırmalı Analiz: Satın alma operasyonu için satın alma biriminize gelen teklifleri Genel Analiz ekranı üzerinden gruplarına göre karşılaştırabilir ve hızlı bir şekilde karar mekanizmanızda kullanabilirsiniz.
Gelişmiş Teklif Tasarımı: Gelişmiş rapor tasarım altyapısı sayesinde tekliflerinizi görseller, ön sayfa ve ek sayfalar ekleyerek zenginleştirebilir, PDF olarak kaydedebilir, direkt e-posta gönderimi sağlayabilirsiniz.
Teklif Onay Yetkilendirmesi ile tekliflerinizi onay mekanizmasına sokabilir yetkili personelleriniz tarafından onaylanabilmesini ve akabinde siparişlere aktarılabilmesine olanak sağlayabilirsiniz.
Sipariş ve Talep Entegrasyonu: Onaylanan tekliflerinizi tek tuşla satış siparişlerine dönüştürebilir tam entegrasyon sağlasınız. Hangi tekliflerin onaylanıp hangilerinin siparişlerinin hazırlandığını takip edebilirsiniz.
Depo taleplerinin direkt alınan tekliflere aktarılmasını sağlayabilir, talepler ile tekliflerin entegrasyonunu sağlayabilirsiniz.
Gelişmiş Sipariş Yönetimi: Hem müşterilerinizden aldığınız hem de tedarikçilerinize verdiğiniz siparişleri takip edebilir, yetkili personelinizin onayı sonrası sevk edilmelerini sağlayabilirsiniz.
Rezervasyon: Sipariş aldığınız bir malzemenin satılmasını engellemek için rezerve olarak işaretleyebilirsiniz. Rezerve edilen siparişler malzemelerin fiili miktarına etki etmezken gerçek miktarını değiştirerek satılmasını engellemektedir.
Kısmi Sevk: Aldığınız veya verdiğiniz siparişlerin kısmi sevkiyat takiplerini yapabilir, hangi deponuzda hangi siparişe istinaden ne kadar daha malzeme geleceğini veya hangi deponuzdan ne kadar daha sevk yapılması gerektiğini listeleyebilirsiniz.
Ön Ödeme Desteği: Sipariş esnasında Ön Ödeme takibi ile tahsilat işlemlerinin siparişe istinaden oluşturulması yönetebilirsiniz.
Sipariş Nasıl Oluşturulur?
Satış Geçmişine Göre Sipariş Tahmini Nasıl Yapılır?
Kısmi ve Parçalı Sevkiyat Nasıl Yönetilir?
Satışa Göre Sipariş Hazırlama: DİA Kurumsal Yönetim Sistemi Satışa Göre Sipariş Tahminleme modülü sayesinde belirli bir tarih aralığında yaptığınız satışlara göre önümüzdeki bir aylık süreç için satış miktarının hesaplanması ve depo miktarlarıyla karşılaştırılarak ne kadarlık sipariş verilmesi gerektiği hesaplatılabilir.
Çoklu Şube Desteği: Mağaza-Şube satış kanallarına sahip olan işletmeler şubelerinde geçmiş 1 ay içinde yapılan satışlara göre önümüzdeki 1 ay için ne kadarlık satış yapılabileceğini hesaplayarak şube bazında miktar hesaplanmasını, şube depolarındaki miktarları da dikkate alarak tedarikçilere verilmesi gereken sipariş miktarlarını otomatik olarak hesaplar. İsterseniz merkezinize, isterseniz şubenize otomatik olarak sipariş oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.
Tahmini Miktar Hesaplama: Şube veya Firma bazında tanımlanan malzeme azami miktarları da dikkate alınarak şubeler için verilecek siparişlerin gerekenden fazla hesaplanmasının önüne geçilecektir.
Malzeme Barkod Basımı: Stok kartlarına tanımı yapılan EAN-8, EAN-13 veya Code 128 gibi barkod basımı yapılabilir.
Cari Hesap Adres Etiket Basımı: Cari Hesap adreslerinin etiketler üzerine basılabilmesi yapılabilir.
Barkod Yazıcı ve A4 Laser Tasarım Desteği: Barkod yazıcılar ve A4 Etiketler için hızlı ve kolay tasarım yapılabilen özel tasarım ekranı bulunmaktadır.
Hızlı Barkod Seçimi: İsterseniz malzemeleri stok listesi üzerinden, isterseniz belirli bir fatura içindeki tüm malzemelerin, isterseniz üretimizni yaptığınız malzemelerin kolayca fişler üzerinden miktarları ile seçimini sağlayabilir barkod basım işlemini saniyeler içinde sonlandırabilirsiniz.
Varyant ve Seri Desteği: Varyantlı ve serili takip edilen malzemelerin varyant detayları ve varyant barkodları veya seri numaraları ile basımı rahatlıkla aynı ekran üzerinden sağlanabilir.
Etiket Barkod Tasarımlarımı Nasıl Yapılır? Nasıl Etiket Basılır?
Stok Kartlarına Barkod Nasıl Tanımlanır?
Varyantlı Etiket Barkod Basımı Nasıl Yapılır?
DataMatrix Barkod Desteği: Kare Barkod Tanımı ile malzemelerin kare barkodlar okutularak takip edilebilmesini sağlayabilirsiniz. Kare barkodlar içinde yer alan veri alanları farklılık gösterebileceği için öncelikle kare barkod tanımı yapılır ve bu tanımlar stok kartları ile eşleştirerek hangi malzema barkodunun hangi kare barkod içeriği ile eşleşeceği belirlenir.
Karekod Tanımı: Kare barkod içeriğinde hem malzemenin barkodu hem de seri numarası okunabilir ve 2 ayrı okutma işlemine gerek kalmadan tek barkod okuması ile hem malzeme hem de seri numarası okutulmuş olur. Personelinize hız ve verimlilik katar.
Kare Barkod Çıktısı: Tüm raporlarda sadece stok kartının barkodu değil herhangi bir veri alanı DataMatrix formatında çıktı olarak basılabilir.
Telekom sektöründe bulunan telefon ve hat satan firmaların faaliyetlerini daha hızlı ve kolay takip etmeleri için geliştirilen bir modüldür.
Temlik Takibi: Avea, Vodafone ve Turkcell tarafından düzenlenen kampanyalar üzerinden taahhütlü olarak yapılan cihaz satışları (Temlikli Cihaz Satışları) bu modül üzerinden takip edilebilir. Temlik Sözleşmeleri seri kartları ile eşleştirilir ve yapılan satışlarda temlik sözleşme eşlemeleri yapılır. Bu sayede hangi cihazın hangi taahüde istinaden yapıldığı, tedarikçiden (Avea, Vodafone, Turkcell) bu satışa istinaden bir cihaz veya tahsilat yapılıp yapılmadığı ile ilgili takip yapılabilir.
Toplu Seri Seçimi: Toplu olarak sıralı seri satışı yapan bu tarz işletmeler (örneğin bir anda 1 paket hat satışı yapılabilir) seri ile takip ettikleri ve paketli olan hat veya kontörlerin her birini teker teker okutmak yerine paket üzerinde yer alan başlangıç seri numarasını ve paket içerik adedini girerek 25, 100 veya 1000 adet serinin aynı anda seçilmesini sağlayabilirler. Mal Alım işlemlerinde de toplu seri üretim yöntemi ile binlerce seri numarasının otomatik olarak üretilmesini sağlayabilirler.
Toplu Seri Güncelleme: Seri Numarası üzerinden takip ettikleri cep telefonu hattı bilgilerini seri kartı üzerinden hızlı bir şekilde barkod okuyucu kullanarak güncelleyebilmek için Hızlı Seri Güncelleme ekranı bulunmaktadır. Bu ekran yardımı ile hattın barkodunu okuttuktan sonra ilgili alanlara Hattı Satın Alan kişinin bilgileri, hatta tanımlanan paket bilgisi gibi veriler seri kartı üzerinden hızlıca güncellenebilir.
Serili Ürünlerin Depolar Arası Transferi Nasıl Yapılır?
Kutulu Sim Kartlarının Elterminalinde Satışı Nasıl Yapılır?
Temlikli Satış Sözleşmesi Takibi Nasıl Yapılır?
Serili Ürünlerin Hızlı Fatura Girişi Nasıl Yapılır?
Tedarikçi Sanal Pos Takibi Nasıl Yapılır?
Neden Kullanmalısınız?
DİA ile verilerinize her yerden ve her an ulaşabilme rahatlığına sahipsiniz. Stok programı çözümü sayesinde zamandan, yüklerinizden, masraflarınızdan tasarruf edersiniz. Ayrıca:
- Stok listelerinizi yapmak istiyorsanız,
- Stok miktarlarına tek adımda ulaşmak istiyorsanız,
- Olmayan malınızın satışını engellemek istiyorsanız,
- Geçmiş tarihli stoklarınızı takip etmek istiyorsanız,
- Stok ve Depo sayımlarınızı elektronik ortamda yapmak istiyorsanız,
- Sınırsız sayıda barkod tanımlamak istiyorsanız,
- Fiyatlarınızı topluca ve kolayca güncellemek istiyorsanız,
- İşletmenizin güvenliğini sağlamak istiyorsanız DİA kullanmalısınız!
DİA İle Stok ve Depolarınız Tam Anlamıyla Kontrol Altında!
Birden fazla deponuzu aynı anda yönetmeye imkan tanıyan DİA sayesinde stoklarınıza hakim olacaksınız. Hem fiili hem de gerçek stok miktarınızı takip edeceğiniz program sayesinde geçmiş tarihli stok miktarlarınıza da ulaşabilirsiniz. Sadece bilgisayar kullanarak internetin olduğu her yerde sınırsız yönetim özelliğine sahip olabilirsiniz.
Copyright © 2020 BND Bilişim. Site içeriği izinsiz kullanılamaz.