E-Devlet Çözümleri: E-Fatura + E-Defter + E-Arşiv + E-İrsaliye
Herhangi bir aracı kullanmadan ve direkt muhatabınızı DİA olarak görüp e-fatura ve e-defterlerinizi sisteminizde koruyacak, yedekleyecek ve arşivleyeceksiniz. DİA ön muhasebe ve muhasebe sistemleri ile entegre, kolay kullanılır ve hızlı olan DİA E-devlet çözümleri sayesinde hem firmanızın güvenliğini sağlamış olur hem de kağıt israfını minimuma indirgersiniz.
E-Fatura, E-Defter Hepsi Cebinizde!
E-Devlet Çözümleri
- E-fatura Portal Entegrasyonu
- E-fatura Online Entegrasyonu
- E-fatura Entegratör Çözümleri
- E-irsaliye Entegratör Çözümleri
- E-defter Entegrasyonu
- E-arşiv Entegrasyonu
Genel Özellikleri – Avantajlar
- DİA E-Devlet ile GİB direkt entegredir ve herhangi bir aracı yazılım veya firma yoktur.
- Herhangi bir sorun durumunda sadece DİA ile iletişim kurarsınız. Hem kendi ticari yazılımınız hem entegratör yazılımı hem de entegratörün online sistemi gibi farklı yazılımlarla uğraşmanıza gerek yoktur.
- DİA E-Devlet Çözümleri ile e-faturalarınız bulut sisteminizde yedeklenir.
- DİA E-Fatura Sistemi, DİA Kurumsal Yönetim Sistemi üzerinde bir modül olarak çalıştığı için entegrasyon sorunları bulunmamaktadır.
MODÜLLER
GİB Portal Entegrasyonu: 1. Entegrasyon (Firmanız GİB ile direkt bağlantılı), 2. Özel Entegrasyon (Firmanız Entegratör ile Entegratör, GİB ile bağlantılı) ve 3. Portal (www.gib.gov.tr web sayfası üzerinden manuel kullanım) olmak üzere 3 E-Fatura kullanım yöntemi bulunmaktadır. DİA E-Fatura Portal modülü ile 3. yöntemi kullananlara hizmet verilir.
UBL-TR E-Fatura Kaydı: E-Fatura mükellefi olan fakat az sayıda e-fatura kesen ve alan (max 500) mükellefler www.gib.gov.tr E-Fatura Portali üzerinden faturalarını manuel olarak kesebilirler.
E-Fatura Portal modülü ile DİA üzerinden kesilen faturalar GİB’in desteklediği UBL-TR formatında dosya olarak kaydedilebilir ve portale manuel olarak personeliniz tarafından yüklenebilir.
Gelen Fatura Yükleme: Aynı şekilde firmanıza gelen e-faturalar (mal alım faturaları gibi) portal üzerinden manuel olarak bir dosyaya kaydedilebilir ve yine DİA E-Fatura Portal modülü ile Mal Alım Faturası olarak DİA’ya yüklenebilir.
GİB Online Direkt Entegrasyon: 1. Entegrasyon (Firmanız GİB ile direkt bağlantılı), 2. Özel Entegrasyon (Firmanız Entegratör ile; Entegratör, GİB ile bağlantılı) ve 3. Portal (www.gib.gov.tr web sayfası üzerinden manuel kullanım) olmak üzere 3 E-Fatura kullanım yöntemi bulunmaktadır. DİA E-Fatura Entegrasyon modülü ile direkt GİB Entegrasyonu sağlanır ve E-Fatura mükellefine kusursuz hizmet sağlanır.
7×24 Hizmet: DİA E-Fatura Sunucuları, GİB E-Fatura Sunucuları ile 7×24 entegre durumdadır.
Entegratör Ara Bağlantısı Yok: Firmanıza kesilen alım faturalarınız DİA ile GİB arasındaki online entegrasyon sayesinde direkt E-Fatura Listesine düşecek ve sadece tek tuş ile normal fatura listesine kabulünüz sonrası aktarılabilecektir. Aracı olarak herhangi bir entegratör olmadığı için tüm işlemler sadece DİA aracılığı ile sorunsuz gerçekleşmektedir.
Sorunsuz E-Fatura Gönderimi ve Alımı: Yeni bir cari hesap eklediğinizde anlık GİB entegrasyonu ile cari hesabın e-fatura mükellefiyeti konusunda hemen personelinize bilgi verilir ve hatalı fatura kesimlerinin önüne geçilir.
Satış faturalarınız muhasebenizin kontrolü sonrası mali mührünüz ile imzalanarak direkt GİB E-Fatura sistemine online entegrasyon ile gönderilecektir.
E-Fatura Uygulaması İçin DİA’da Yapılması Gerekenler Nelerdir?
E-Fatura Nedir? E-Fatura Uygulaması Kullanım Yöntemleri Nelerdir?
E-Faturalar Nasıl Hazırlanır?
E-Faturalar Nasıl Gönderilir?
- GİB Online Direkt Entegrasyon
- 7×24 Kesintisiz Hizmet
- Entegratör Ara Bağlantısı Yok
- Yüksek Performans
- E-Defter lisansı ile Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından tanımlanan E-Defter formatına %100 uyumlu bir şekilde firmanızın E-Defter XML entegrasyonunu mali mühür imzanız ile imzalayarak yapabilirsiniz.
- DİA sunucuları tarafından %99,99 erişim desteği sayesinde elektronik defterlerinizi kesintisiz hazırlayabilirsiniz.
- DİA sunucularının online hizmeti sayesinde GİB’e direkt bağlantı ile E-Defter’lerinizi iletebilirsiniz.
- Binlerce sayfalık defterlerinizi dakikalar içerisinde sorunsuz bir şekilde hazırlayabilir, zamanınızı verimli kullanırsınız.
- GİB tarafından hazırlanan tebliğ uyarınca elektronik defterlerinin mükellefler tarafından saklanması zorunludur. Hazırladığınız e-defterleri kendi bilgisayarlarınızda yedekleyebilirsiniz.
E-Defter Başvuru Sürecinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?
E-Defter Başvuru Sürecinde Dia’da Yapılması Gerekenler Nelerdir?
E-Defter Nasıl Hazırlanır ve Gönderilir?
E-Defter Sürecindeki Zaman Damgası Nedir?
GİB Online Entegrasyon: Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır. İşletmeler e – Fatura mükellefi olmayan müşterilerine elektronik ortamda fatura düzenleyip gönderebilmek ve bu faturaların ikinci nüshalarının elektronik ortamda saklanabilir.
7×24 Hizmet: DİA Entegratör Sunucuları, GİB Entegratör Sunucuları ile 7×24 entegre durumdadır.
Sorunsuz E-Arşiv Gönderimi ve Alımı: Güvenli ve hızlı bir şekilde faturalar görüntülenebilir, kesilen faturalara kolaylıkla ulaşılabilir.
E-Arşiv Uygulamasında Dia’da Yapılması Gerekenler Nelerdir?
E-Arşiv Faturası Nasıl Düzenlenilir?
E-İrsaliye Nedir?
487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-İrsaliye Uygulaması, yaygın olarak kullanılan belgelerden biri olan irsaliyenin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesini kapsayan uygulamadır.
E-İrsaliyeyi Kimler Kullanır?
E-İrsaliye Uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, uygulamadan;
a) 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında getirilen e-Fatura Uygulamasından yararlanma iznine sahip olan,
b) e-İrsaliye düzenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlayarak E-İrsaliye Uygulamasına dahil olmak için gerekli başvuruyu yapan, mükellefler, istemeleri halinde 1/1/2018 tarihinden itibaren faydalanabilirler.
E-İrsaliyede Zorunluluk Var Mı?
İrsaliye Uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, uygulama isteğe bağlı kullanılacaktır. 01.07.2018 tarihi itibariyle zorunluluk gelmesi taslak halindedir.
E-İrsaliyeye Başvuru Nasıl Yapılır?
Mükellefler, (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen yöntemlerden biri ile uygulamaya dahil olmak istediklerinde; Gelir İdaresi Başkanlığının “www.efatura.gov.tr” internet adresinde yayımlanan “Elektronik İrsaliye Başvuru Kılavuzu”na uygun olarak e-İrsaliye Uygulamasına ilişkin gerekli başvuru işlemlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. e-İrsaliye Uygulamasına (c) alt bendinde belirtilen yöntemle dahil olmak isteyen mükellefler; doğrudan Başkanlıktan izin almış özel entegratörlerden herhangi birine başvuracak olup, ayrıca Başkanlığa başvuruda bulunmalarına gerek bulunmamaktadır.
E-İrsaliyede yer alan kanunları www.efatura.gov.tr/ sitesi üzerinden takip edebilirsiniz.
E-İrsaliye Nedir? Başvuru Sürecinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?
E-İrsaliye Nasıl Hazırlanır ve Gönderilir?
E-İrsaliye DİA’ya Nasıl Aktarılır?
E-İrsaliye Uygulaması için DİA’da Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Neden E-Devlet Çözümleri?
Türkiye’de 397 sıra no.lu VUK tebliğine ile hayata geçirilen ve 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamada olan e-fatura, veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, VUK gereği bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belgedir. E-fatura yeni bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen e-fatura uygulamasında amaç tek format ve standarda göre satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan bir sistem oluşturmaktır. Bunun için yurt dışı uygulamalar incelenerek başarıya ulaşmış e-fatura işleyişleri dikkate alınmış ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açık kaynak bir standart olan XML tabanlı ticari hayatın tüm süreçlerini içerecek şekilde etiketlemelere sahip olan uluslararası bir standart olan UBL-TR benimsenmiştir.
421 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında;
- 04.12.2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar (Listeye ulaşmak için tıklayınız) ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına (ciro) sahip olanlar ile,
- 06.06.2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler (Listeye ulaşmak için tıklayınız) ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına (ciro) sahip olanlar,
01.09.2013 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurmak ve 31.12.2013 tarihine kadar e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
Söz konusu mükelleflerden 2011 takvim yılı içinde mal alışı yapanlar, satın aldıkları malın türüne, fiyatına, miktarına veya herhangi bir özelliğine bakılmaksızın 2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hasılatı rakamları esas alınarak elektronik fatura uygulamasına dahil olacaklardır. (Bilgi için tıklayınız)
Elektronik Fatura Uygulaması, e-Fatura Portalı, bilgi işlem sistemlerinin Başkanlık sistemine entegrasyonu ve Başkanlıktan özel entegrasyon izni alan kurumların sistemi aracılığıyla olmak üzere üç yöntemle kullanılabilmektedir.
- Entegrasyon: Firma ticari sistemi direkt GİB ile bağlantılıdır.
- Özel Entegrasyon: Firma ile Entegratör, Entegratör ile GİB bağlantılıdır.
- Portal: www.efatura.gov.tr portali üzerinden faturalar manuel olarak takip edilir. Herhangi bir entegrasyon yoktur.
Entegrasyon Yöntemi:
Bilgi İşlem Sisteminin Entegrasyonu Yöntemi, kendilerine ait bilgi işlem sistemini Başkanlığın sistemine entegre ederek 7/24 kesintisiz bağlantı sağlayabilecek mükelleflerin kullanabilmeleri amacıyla geliştirilmiştir. DİA Kurumsal Yönetim Sistemi, Entegrasyon yöntemi ile direkt GİB ile haberleşmektedir.
Tek Bir Yazılım İle Entegre E-Devlet Hizmetleri
Faturalarınızı portal entegrasyonu ile manuel olarak yüklemenizi ve gelen faturaları portaldan almanızı sağlıyoruz. Satış faturalarınızı anında imzalar, zarflar ve gönderebilirsiniz. Firmanıza kesilen alım faturalarınızı da aynı şekilde ekstra hiçbir dosya seçimi, yükleme gibi işlemlere gerek kalmadan anında alabilirsiniz. Ayrıca DİA Muhasebe modülleri kullanarak hazırladığınız defterleri online olarak imzalayıp gönderebilir, hem zamandan hem de maliyetten kazanırsınız.
Copyright © 2020 BND Bilişim. Site içeriği izinsiz kullanılamaz.